Els Diables se m’n Refum vam participar a la rebuda de la Flama del Canigó amb la que vam encendre la foguera de Sant Joan en mig d’una gran carretillada al Parc de la Rambla.

foto: Ajuntament Sant Sadurní d’Anoia

Divendres passat, 23 de juny, la flama del Canigó va arribar a Sant Sadurní sobre rodes gràcies a la col·laboració del Club BTT País del Cava. Els diables vam ser els encarregats de llegir el Missatge de la Flama 2017, que reproduïm a continuació:

Del Canigó són els fallaires, dones i homes que mereixen el nostre reconeixement, que pugen al cim del nostre Sinaí per omplir el sarró de l’esperit de resistència de Josep de la Trinxeria i per baixar-nos aquesta flama que encén les fogueres i ens il·lumina el cor. I alhora amb la col·laboració dels diferents equips de foc que es distribueixen per les diverses rutes que travessen el país portant la flama als carrers i places de pobles i ciutats, per encendre les fogueres de la nit de la llibertat, en les quals cremarem tot allò que no serveix per a res, també les lleis que ens neguen el dret a ser i estar.

Quan la foguera sigui ben alta donarem les gràcies als iniciadors d’aquesta tradició, sense oblidar aquells que per raons diverses no ens poden acompanyar al voltant de la foguera mentre nosaltres, amb un gotet de malvasia i un tros de coca de Sant Joan, parlem, riem, estimem i planifiquem el futur, amb la il·lusió d’estrenar un estat nou i nostre. Fem nostres les paraules de Vicent Andrés Estelles: “Allò que val és la consciència de saber que no s’és res, si no s’és poble”.

Incorporem a l’imaginari col·lectiu els límits territorials dels nostres parlars catalans, agermanem-nos aferrissadament en defensa de la nostra identitat, i tinguem  una esperança “infinita”, com deia Pere Quart,  alegre, combativa i culta, en guanyar la batalla. No deixem que ningú s’atreveixi a apagar-nos les fogueres, aquestes fogueres que fan aflorar els sentiments més nobles dels nostres estimats Països Catalans.

Un record fraternal als amics provençals, que també encenen les fogueres amb la flama del Canigó tot recordant els lligams històrics i culturals de les nacions de Provença i  Catalunya.

Lluitem amb força contra la complaença fins tenir la feina feta i ben endreçada. Recordem les paraules de la Muriel Casals: “Nosaltres som el somni”. I, amb coratge, el convertirem en realitat.

Toni Ayala

Tot seguit, amb la flama a les nostres mans, va donar inici una Cercavila pel centre de la Vila acompanyada pel so dels Tabalots, i les altres entitats col·laboradores (Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana) fins a arribar al Parc de la Rambla, on esperava la foguera i estava tot a punt pel sopar popular.

Havent sopat, pocs minuts abans de les 12 de la nit, un gran lluïment de les colles adulta i infantil, acompanyat d’un petit espectacle pirotècnic, van calar foc a la foguera i es va donar inici a una festa amb música que va acabar ben entrada la matinada.

Els Diables se m’n Refum estem orgullosos un any més de participar d’un acte tan tradicional i que ens agermana com a poble, de Salses a Guardamar, i de Fraga a Maó.

Visca el Foc, i visca la Terra!

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *